top of page

Soundhealing, heling door middel van klank

Al van oudsher wordt er gebruikgemaakt van klank om onze gemoedstoestand te beïnvloeden.
Gastblogger Viënna vertelt hoe zij gebruik maakt van klank in haar praktijk Sharana. Ze is al van kleins af aan gek op muziek, speelde jarenlang gitaar in verschillende bandjes en maakt de afgelopen jaren ook gebruik van klank bij het geven van sessies en opleidingen en wil daar graag iets over delen.


Klank, frequentie, resonantie en vibratie
Klanken bestaan uit geluidsgolven die worden geproduceerd door kleine snelle drukveranderingen.
De lengte van de geluidsgolf bepaalt de frequentie. Grote objecten produceren over het algemeen lange golven met een lage frequentie en kleine objecten produceren over het algemeen korte golven met een hoge frequentie. De frequenties die een mens kan waarnemen liggen zo tussen de 20 en 20.000 Hz. Alles heeft een bepaalde trilling of frequentie.
Resonantie is het verschijnsel dat een voorwerp mee gaat trillen met een van buitenaf opgelegde trilling. M.b.v. cymatiek wordt de manier waarop trillingen patronen vormen en bewegingen genereren en beïnvloeden onderzocht. De vorm lijkt vast te zijn, maar wordt in feite gecreëerd door een onderliggende trilling. In deze video is dit mooi zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

foto soundhealing.jpg

De effecten, toepassingen en voordelen van Soundhealing
Je kent het vast wel: je voelt je een beetje down en er komt een super vrolijk liedje op de radio. Je voelt je vaak gelijk een stuk beter! Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: je rijdt naar huis en hoort opeens een liedje dat je bijvoorbeeld doet denken aan een overleden dierbare en vanuit het niets komen de waterlanders. Het menselijk lichaam bestaat gemiddeld voor zo’n 70% uit water. Door trillingsfrequenties d.m.v. klank toe te passen gaat het water in het lichaam hierop meetrillen, er ontstaat resonantie. Masaru Emoto, schrijver van “De boodschap van water”, liet de effecten zien die klanken hebben op de moleculaire structuur van water (2.10 minuten). Bij Soundhealing worden de instrumenten live in de ruimte bespeeld waardoor het geluid niet alleen door de oren binnenkomt, maar in elke cel van het lichaam, zelfs als je de oren afdekt zijn de vibraties duidelijk te voelen.

De geschiedenis van Soundhealing

Heling door middel van klank en vibratie zie je van oudsher terug in alle delen van de wereld.
Zowel bij de Native Americans (sjamanendrum en -fluit) als bij de Aboriginals (Didgeridoo) werd klank toegepast om te (trance)reizen naar andere werelden en dimensies. In India en Tibet worden bij de beoefening van Yoga en het Boedhisme vaak mantra’s en chants gebruikt waarvan wordt beweerd dat ze resoneren met spirituele energie. In Afrika werd en wordt de Djembé ingezet tijdens rituele paktijken (onder het ritmisch geluid van de djembé raakte de medicijnman steeds verder in vervoering). Ook op oude muurschilderingen die zijn aangetroffen in Egypte werden al harpen, ratels (Sistrums) en fluiten afgebeeld.


Verschillende soorten instrumenten en toepassingen

Ik maak zelf onder andere gebruik van de volgende instrumenten: metalen en kristallen klankschalen, gong, drums, didgeridoo, handpan, Kotamo, harp, shruti box, harmonium, Tanpura, stemvorken, Kalimba, Koshi chimes, fluiten, etc.. Elk instrument heeft een andere klank, frequentie en uitwerking. Ik zet soundhealing bijvoorbeeld in bij begeleiding van het stervens- of geboorteproces, voor (te vroeg geboren) baby’s, in de kinderopvang, in zorginstellingen, bij dementerende ouderen, in de gehandicaptenzorg en bij zorgboerderijen (ook voor dieren).
Ook zet ik het in de praktijk in bij het behandelen van bepaalde klachten, zoals bijvoorbeeld Tinitus.
Hiervoor gebruik ik een methode die door een arts is ontworpen en waar goede resultaten mee worden behaald.


De voordelen van Soundhealing

De voordelen die ik in het algemeen van cliënten teruggekoppeld krijg zijn onder andere:
ontspanning, rust in het hoofd, een verbetering in de gemoedstoestand, vermindering van pijn, klachten & ongemak, vermindering van angst, vermindering van depressie, een verbeterde nachtrust en verbetering van concentratie, focus & cognitieve functies. Wat mijzelf ook vaak opvalt als ik een soundhealing sessie geef is dat mensen en dieren “wegvallen”: de spanning valt letterlijk van ze af en ze vallen in slaap, zelfs als ze vlak voor de sessie nog heel nerveus waren of knarsetandend en gespannen zaten te wachten tot de sessie begon. Heel bijzonder.

Hoe ervaar jij dat muziek jou beïnvloedt?

 

Profiel
Viënna Mollers (42) uit Limburg houdt zo lang ze zich kan herinneren al van muziek.
Als kind speelde ze keyboard en was ze lid van de lokale drumband.
Later speelde ze gitaar in verschillende bandjes en nu maakt ze ook gebruik van klank bij het geven van sessies en (soundhealing) opleidingen in haar spirituele centrum “Sharana” in Brunssum. Ze is te vinden op https://www.sharana.nl/soundhealing.

 

Meta voor Socials en Bax website:
Soundhealing, heling door middel van klank
Al van oudsher wordt er gebruik
gemaakt van klank om onze gemoedstoestand te beïnvloeden.
Alles heeft een bepaalde trilling of frequentie. Resonantie is het verschijnsel dat een voorwerp mee gaat trillen met een van buitenaf opgelegde trilling. Het menselijk lichaam bestaat gemiddeld voor zo’n 70% uit water. Door trillingsfrequenties d.m.v. klank toe te passen op en rond het lichaam, gaat het water in het lichaam hierop meetrillen, er ontstaat resonantie. De voordelen zijn onder andere: ontspanning, rust in het hoofd, een verbetering in de gemoedstoestand, vermindering van pijn, klachten & ongemak, vermindering van angst, vermindering van depressie, een verbeterde nachtrust en verbetering van concentratie, focus & cognitieve functies.

Instrumenten.jpg
bottom of page